HTML

A mi kis játszóterünk

A mi kis játszóterünk Magyarország .....

Friss topikok

Linkblog

Duma vs Valóság:Gyurcsány tudja hogyan csökkentsük adónkat

2009.12.10. 06:18 :: Radiszadi

Idézetek Gyurcsány Ferenctől:

Mutyi: „A száz lépés programja a leginkább polgári program. Arról szól, hogy polgári viszonyokat teremtünk-e. Tudniillik a polgári viszonyok azt jelentik, hogy betartjuk a közös normáinkat, sőt büszke vagyok arra, hogy egy országnak adófizető polgára vagyok, az adófizetésem okán vannak jogaim, hogy én gondoskodom önmagamról, fizetem a járulékokat. Nem összekacsintós ország ez, nem mutyi ország ez, nem trükkös ország ez, hanem polgári Magyarország. Egy kis Németország, egy kis Svédország. Azt kell eldönteni, hogy komolyan hiszünk-e abban, hogy (…) vannak szabályok, azokat be kell tartani. Mindig azzal szokták vádolni a baloldali politikusokat, hogy nincsenek eszményeik és ideáik. Kérem szépen, vannak eszményeink és ideáink, egy szabad, nyugodt, polgári világ, amelyben nem a kiskapukat keressük, hanem amelyben egyenes utakon járunk (…).” Magyar Rádió, Háttér, 2005. május 10.

Csalódás. Gyurcsány Ferenc csalódott a politikai elitben, mert olyan szerződéseket rángat most elő, amelyek tisztességességét politikai karrierje előtt senki sem kérdőjelezte meg: „Ha tudtam volna, hogy én valaha politikusa leszek annak a politikai elitnek, amelynek az a kultúrája, amit itt látok, akkor távol tartottam volna magamat mindentől, aminek az államhoz köze van, és azt válaszoltam volna akkor is valamennyi üzletembernek: jól vigyázzon, mert az üzletben szokásos tisztesség és erkölcsösség a politika világából hiányzik”. Magyar Rádió, Krónika, 2005. június 29.

Tisztesség. „Az nem működik, hogy azok maradnak alul ezekben a küzdelmekben, akik befizetik az adót, befizetik a járulékot. Verseny kell, de tisztességes verseny. A tisztességesen adót fizető, tisztességesen járulékot fizető vállalkozások érdekeit kell védeni.” Sajtótájékoztató a 2005. május 4-i kormányülés után.
Élelmesek. Sportminiszterként a kilencvenes évekről: „Már nem a régi, de még nem az új, a régi leépülésének sok mocskával és a még nem létező új sok tekintetben szabályozatlan világával. (…) Látom a történet egyik oldalát, ahogy elveszik az állami háló, megjelenik sok százezer ember, aki ebben az új világban nem rendelkezik eladható, értékes tudással, munkaerővel; de látom azokat is, akik meglátják a lehetőségek sorozatát, és élni tudnak velük. (…) Határozottan azt állítom, téves az a beállítás, hogy politikai kapcsolataimnak köszönhetem üzleti sikereimet. Nagyon sokat nyertem a politika által, de nem ilyesmit. Azt tudniillik, hogy a nyolcvanas évek elejétől, közepétől az akkori egyetemi KISZ-ben zajló nyilvános vitákban megtanultam gondolkodni, vitatkozni, a lényegest a lényegtelentől megkülönböztetni, koncepciót gyártani.
Amikor ’89-ben Pestre jöttem, egy tanácsadó cégnél kezdtem dolgozni, ahol rajtam kívül politikából érkezett ember nem volt, csak bankár. Azokat a politikusokat, akiket később velem kapcsolatba hoztak – az egyetlen Szilvássy Györgyöt kivéve –, mind később ismertem meg. Milyen politikai kapcsolataimat használtam ki? Mondjanak egyetlen esetet, amikor valamilyen politikai kapcsolatom egy konkrét üzletben előnyt hozott számomra! És akkor meg lehet vitatni a dolgot. De mondjuk abból sem lesz Pulitzer-díj, ha valakinek annyi az összes állítása, hogy a Gyurcsány feleségének nagypapája volt politikai bizottsági tag. Mondjon egy ügyet, amelyet nekem szégyellnem kellene, vagy nem bírná ki a nyilvánosság próbáját!” Index, 2003. október 16.

A tények:

1995. január: szigorodnak az adójogszabályok: lakásuk átépítése után magánszemélyek nem igényelhetik vissza az áfát.
1995. kora tavasz: az Apró–Gyurcsány családban felmerül a Szemlőhegy utca 42. szám alatti villa átépítésének terve.
1995. június: Apró Piroska megvásárolja az önkormányzattól a villa két lakását, amelynek területe összesen 322 négyzetméter. Dobrev Klára szintén megveszi a villa 159 négyzetméteres lakását 8,6 millió forintért. Az épülethez tartozó garázs önkormányzati tulajdonban marad. A villát társasházzá alakítják.
1995. július: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc létrehozza a Fittelina Ingatlanbefektetési és Hasznosító Kft.-t, amelynek székhelye a III. Táborhegyi lépcső 9/B szám alatt található, és leendő feladata a villa átépítése. A cég ügyvezetője Dobrev Klára. Dobrev és Gyurcsány szerződést köt, hogy a feleség a villában lévő lakásának kizárólagos bérbeadási jogát 16 millió forintos értéken átadja a közös cégüknek. A vállalkozás megkezdi a megszerzett vagyonértékű jog évenként 2,6 millió forinttal történő értékcsökkentését, ezáltal a kft. társasági adóalapjának csökkentését.
1995. ősz: megkezdődik a közel 60 millió forintos luxusberuházás előkészítése.
1996: a Fittelina Kft. végrehajtja a villa átépítését. Megnyílik a lehetőség a kft. előtt a beruházás utáni, több mint 14 millió forint áfa visszaigénylésére.
1997. február: Gyurcsány 17 milliós tagi kölcsönt ad a Fittelinának, és vállalja, hogy határozatlan ideig – szükség szerint – további kétmillió forintos összegeket fog a cégnek hitelezni.
1997. május: a Fittelina Kft. székhelyét átteszi a Szemlőhegy utca 42. szám alatti villába.
1997. ősz: befejeződik az építkezés a társasház közös tulajdonában álló területén, az 58 milliós beruházást bevezetik a cég könyvelésébe, és megkezdik az évente többmilliós értékcsökkenési leírást, azaz a társaságiadó-alap csökkentését.
1997–2000: a cég folyamatosan alkalmazza az értékcsökkenési leírást a 16 milliós bérbeadási jog és az 58 milliós luxusberuházás után. Évente tehát több millió forinttal csökkenti a cég társaságiadó-alapját. A társaság 2000-re teljesen eladósodik, ekkor már több mint 78 millió forintos, nagyrészt magánkölcsönökből és tagi hitelekből létrejövő tartozása keletkezik.
1999. április: a cég új ügyvezetője Gyurcsány Ferenc.
2000. december: a Fittelina teljes egészében leírja értékcsökkenéssel a 16 millió forint értékű bérbeadási jogot.
2001. március: a Gyurcsány tulajdonában lévő és Apró Piroska vezette Altus Rt. 40 millió forint törzstőkeemelést hajt végre a Fittelina Kft.-ben, amely összeget a társaság számlájára befizetnek. Ezzel az Altus Rt. a cég tagja lesz. Mivel az Altus bevételei között állami bevételek is vannak, így a Fittelina tőkeemelésében közpénzek is szerepet játszanak.
2001. december: az Altus 40 milliós tőkeemelését követően a kft. vissza tudja fizetni – mások mellett Gyurcsány Ferencnek is – a magánkölcsönöket.
2002. október: Dobrev Klára eladja üzletrészét férjének, egyben megszüntetik a hasznosítási szerződést. Ezzel a bruttó 56,2 millió forint értékű beruházás természetbeni juttatásként Dobrev Klára tulajdonába kerül, amely után nem fizeti meg a személyi jövedelemadót a kft. A Fittelina székhelyét áthelyezik a Szalay utca 4. szám alatti Altus-központba. A Fittelina Kft. rendkívüli értékcsökkenéssel leszállítja a beruházás értékét 22 millió forintra, és jogellenesen továbbra is nyilvántartja és amortizálja azt.
2002. november: Gyurcsány lízingszerződést köt a Fittelinával, amelynek következtében az uszoda, a lift, a szauna, a szolárium és a csillárok Gyurcsány tulajdonába fognak kerülni.
2003. október: a Fittelina Kft.-t Gyurcsány jogellenes tulajdonosi meghatalmazásával beolvasztják az Altus Rt.-be, amely így a beolvadó kft. jogutódja lesz.
2003. október–2005. szeptember: az Altus mint a Fittelina jogutódja változatlanul értékcsökkentést alkalmaz a jogellenesen nyilvántartott beruházásra, és így csökkentik a milliárdos bevételű Altus Rt. társaságiadó-alapját.

Szólj hozzá!

Címkék: gyurcsány adócsalás

A bejegyzés trackback címe:

https://radiszadi.blog.hu/api/trackback/id/tr211587512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása